tekenkunst
Roland Roose

tekenkunst

Geboren in 1946

S inds 2008 is Roland zich gaan vastbijten in het portretteren van iconen uit de wereld van jazz en blues, een gevolg van zijn voorliefde voor deze muziek.

Roland Roose werd geboren te Gent (1946), maar woont sinds 1974 in Olsene. Hij studeerde aan het Hoger Instituut voor Grafisch Onderwijs te Gent.

Na een aantal jaren te hebben gewerkt als typograaf-ontwerper (drukkerijen Snoeck-Ducaju en Bruyneel/Beervelde), startte hij in 1972 als lay-outer/illustrator bij Groep De Standaard, afdeling publieksbladen. Daar is de kiem gelegd voor de verdere ontwikkeling van zijn loopbaan. In 1977 vestigde Roland zich als zelfstandig grafisch vormgever en conceptmaker van periodieken, catalogi en huisstijlen. Daarnaast illustreerde hij uiteenlopende onderwerpen.

Alhoewel reeds als kind sterk geboeid door “het portret”, is hij er zich pas in 2008 passioneel gaan in vastbijten. Als muziekliefhebber heeft hij tientallen jazz- en blues-iconen op een eigen(zinnige) manier vastgelegd. Daarop zijn een aantal tentoonstellingen gevolgd. Maar hij beperkt zich uiteraard niet alleen tot muzikanten. Elk gezicht heeft zijn unieke trekken, zijn uniek verhaal.

Zelf schrijft Roland: “het is mijn overtuiging dat een portrettist, naast het observeren en de nodige techniek, de eigenschap van “empathie” moet bezitten. “Inleving” is in belangrijke mate medebepalend voor het creëren van een uniek en waarachtig beeld: het zoeken naar de ziel, naar de “psyché” van de geportretteerde. Daarom hou ik mij niet honkvast aan één stijl, één techniek of één specifiek kleurpalet. Voor mij zijn die elementen ondergeschikt aan het doel: de persoonlijkheid van het model op mijn manier vastleggen, wat betekent dat elk nieuw portret uniek en boeiend blijft”.

Roland Roose
Rotsstraat 5, 9870 Zulte
roland.roose@gmail.com
0475431118

//lat: 50.9210551, lng: 3.4328796 //var footer_height = $('footer').height(); //$('article.container-fluid').css("margin-bottom", footer_height);