schilderkunst
Marcase

schilderkunst

Geboren in 1946

Website

D e schilder van het intrigerende lijnenspel ...

Marcasepseudoniem van Marc Vanhaesebrouck (°Wakken1946), is een Vlaams kunstschilder. Hij studeerde aan de Sint-Lucas Hogeschool te Gent en aan de academie te Deinze.

Begin de jaren ‘70 van vorige eeuw, schilderde Marcase realistische landschappen waarin hij abstracte vormen plaatste. Later fragmenteerde hij die natuur en schilderde hij structuren van gebladerte en bomen in een repetitief stramien. Het is niet de bedoeling dat de verschillende elementen in zijn werk herkenbaar zijn als object, maar dat zij zich manifesteren als teken voor begrippen als gras, bladeren, bomen, schaduwen, architectuur... Hij tast de structurele mogelijkheden van herhaling en variatie in grote seriële composities af.

In de jaren tachtig evolueerde zijn werk naar een fundamentele schilderkunst. Dat wil zeggen een schilderkunst die haar eigen fundamenten evoceert. Marcase toonde er de componenten van: zachte of ruwe structuur, korstig dekkend of transparante densiteit, picturaal of lineair.

Serendipiteit. Veertig jaar al ‘ontdekt Marcase wat hij niet zoekt’ -en met hem de toeschouwer- op doeken waarvan de eenvoud treft. De typische ‘Marcaselijn’ laat een onvermoede wereld ontstaan.

Prijzen en onderscheidingen

In 1978 werd Marcase laureaat van de prijs La Jeune Peinture Belge.
In 
1979 laureaat van de Prix de Rome.
In 
1984 behaalde hij de gouden medaille in de Europaprijs van Oostende en een onderscheiding van de Vlaamse Gemeenschap, als waardering voor zijn kunstenaarsloopbaan.
In 2016 werd hij gehuldigd als cultuurlaureaat van de gemeente Zulte.


Een greep uit de werken van Marcase

//lat: 50.9210551, lng: 3.4328796 //var footer_height = $('footer').height(); //$('article.container-fluid').css("margin-bottom", footer_height);